Különleges házassági évfordulók

A kapcsolatok számos szakaszon mennek át, a tartós kapcsolat vagy a házasság manapság pedig igazi kincsnek számít. Fontos, hogy megünnepeljünk minden évfordulót, ezzel kifejezve hálánkat az együtt töltött szép napokért.

Tortaszalonunk minden különleges évfordulóra az adott év hagyományokon nyugvó jellegének megfelelő tortát készít, amely méltóképpen hozzájárul a jeles nap megünnepléséhez.

Az esküvő napját zöldlakodalomnak hívjuk, utalva arra, hogy a zöld szín a közös szép jövőbe vetett reménység színe.

¼. év: Citromlakodalom

A citrom a középkorban az élet szimbólumának számított és ezáltal különleges szerepet töltött be az esküvőkön.

¾. év: Sörlakodalom

Az évforduló neve a házastársak között lévő habzó-bizsergő kapcsolatra utal. További magyarázat az évforduló nevére úgy hangzik, hogy amennyiben a menyasszony ebben az időpontban még nem esett teherbe, a sör elfogyasztása által az ehhez szükséges tevékenységre ösztönözhető. 🙂

1. év: Papírlakodalom

Egy év után ünnepelhetjük a PAPÍRLAKODALMUNKAT. Ennyi idő elteltével a kapcsolat még nem „gyűrhetetlenül” stabil, erre utal a papír vékonysága, amely könnyen összegyűrődhet.

2. év: Pamutlakodalom

A házastársak már kezdenek összecsiszolódni, a kapcsolat már nem annyira érzékeny, mint a papír, de még nem is teljesen törhetetlen, inkább olyan, mint a friss pamut, ami könnyen téphető, de ugyanakkor finom puha is.

3. év: Bőrlakodalom

A harmadik évfordulót hívjuk BŐRLAKODALOMnak, arra utalva, hogy a nyersbőr megdolgozás után válik kellemes viseletté, ahogyan egy házasságon is dolgozni kell, hogy az jól működjön.

5. év: Falakodalom

A munka és a kitartás szimbóluma a fa. Az ötödik boldog év után a FALAKODALMUNKAT ünnepelhetjük.

6. év Ónlakodalom

A párok a házasság 6. évében úgy viselkednek, mint az ón: hő hatására még formálható, de megkeményedve már stabilan áll.

7. év Rézlakodalom

A RÉZLAKODALMUNKAT ünnepelhetjük 7 év házasság után. A réz rugalmas és formázható, de már itt-ott fényesítésre szorulhat.

10. év.  Rózsalakodalom

Az egy évtized házaséletünket RÓZSALAKODALOMMAL ünnepelhetjük meg. A szerelem virága teljességében pompázik ekkor.

12 és 1/2 év: Nikkel- vagy petrezselyem-lakodalom

A különleges NIKKEL vagy PETREZSELYEM LAKODALOM alkalmával kapott petrezselyemtortával fűszerezhetjük meg az évfordulót.

15. év: Kristálylakodalom

A tizenötödik évfordulót KRISTÁLYLAKODALOMNAK hívjuk, ahol a kristály törékeny, de átlátható, amelyen keresztül a pár már tisztán belelát egymás lelkébe.

20. év: Porcelánlakodalom

Húsz év házasság után ünnepeljük a PORCELÁNLAKODALMAT. A porcelán értékes és tartós anyag, annak ellenére, hogy előfordulhatnak rajta néhol kis repedések.

25. év: Ezüstlakodalom

Negyed évszázad egy kapcsolatban igazán ünneplésre méltó.  25 év házasságban eltöltött időt EZÜSTLAKODALOMMAL ünnepeljük, ahol a pár és a házasság úgy ragyog, mint az ezüst.

30. év: Gyöngylakodalom

A GYÖNGYLAKODALMAT a házasságban eltöltött 30 év után tartjuk. A házasságban úgy múlnak az évek, mint az egymás mögé fűzött gyöngyök egy gyöngysoron: mindegyik más, de ettől szép.

35. év: Vászonlakodalom

Harmincötödik évforduló a VÁSZONLAKODALOM, amely arra utal, hogy a vászon elszakíthatatlan, ugyanakkor még rugalmas; ilyen a kapcsolat a házastársak számára is.

40. év: Rubinlakodalom

Negyvenévnyi házasságban élni komoly érték, úgy, mint maga a rubin kő is. Ekkor ünnepeljük a RUBINLAKODALMAT. A rubin az élet és a szerelem drágaköve.

50. év: Aranylakodalom

Félszázad eltöltése a szeretett fél mellett megkívánja az ünneplést. A hagyomány szerint a házaspár új gyűrűket vásárol és újra egymáshoz kötik az életüket az ARANYLAKODALOM alkalmával. Az arany értékes és maradandó, mint maga a házasság.

60. év: Gyémántlakodalom

Hatvan évvel az eskü után szeretetben élni drága kincs, épp úgy mint a gyémánt,  amely erős, ritka és ragyogó, mint az kapcsolat, amelyben a házastársak aki ennyi évet töltöttek együtt. Ekkor ünnepelhetjük a GYÉMÁNTLAKODALMUNKAT.

65. év: Vaslakodalom

Hatvanöt év házasság után ünnepelhetjük a VASLAKODALMAT, mely azt a vasakaratot szimbolizálja, amellyel a pár jóban és rosszban is kitartott egymás mellett.

70. év: Kegyelem-lakodalom

Aki olyan szerencsés, hogy hetven évet tölthet házasságban, hálásnak kell lennie, leginkább a házastársának. Ekkor ünnepelhetjük a KEGYELEMLAKODALMAT, ami a köszönet napja is egyben.

75. év: Koronaékszer-lakodalom

Hetvenöt év házasság olyan ritka alkalom, amelyhez méltó ünneplésnek kell társulnia. Ekkor tartjuk a KORONAÉKSZER LAKODALMAT, mellyel megkoronázhatjuk az életünket, a házasságunkat. Ez az ünnep a hűség királyának és királynőjének ünnepe.