Esküvői tortatörténelem

© SERES photography | Seres Zsolt fotós

Az első menyasszonyi torták

A történetírók szerint annak a tízezer makedón katonának készültek először ilyen torták, akiket Nagy Sándor Perzsiában házasított össze ugyanennyi perzsa hölggyel. Az ókori hadvezér ebből az alkalomból találta ki a nagy mennyiségben is könnyen előállítható esküvői tortát. Az alapot a katonák ellátmányául szolgáló lapos, kerek cipó adta, amit mézzel, mandulával, dióval és asztalt gyümölccsel ízesítettek, és kecsketúróból készült ánizsos, mézes krémmel töltöttek meg. A tetejét végül mézbe mártott rózsaszirmokkal, és fehér hántolt mandulából kirakott mágikus jelekkel díszítették.

Az első emeletes torták története

A kisebb torták már a középkori esküvői lakomákon hagyományosnak számítottak Angliában, s a vendégek gyakran vitték ajándékba az ifjú párnak. Az összegyűlt finomságokat a helytakarékosság miatt a helyszínen egymásra pakolták, így keletkezett a mára oly divatos tortatorony őse. Az építmény fölött cuppant el az első csók is, és ha eközben nem dőlt el a süteményhalom, akkor hosszú és boldog házasságra számíthatott a pár. A cukor elterjedése után egy cukrász fejéből pattant ki az ötlet, hogy ha így összepakoltak egy halom tortát, akkor az egészet bevonja cukormázzal. A látványosra sikeredett emeletes műalkotás a mai napig megmaradt a menyasszonyi torták egyik kedvelt fajtájaként.